Het PURIMSPIEL
Het PURIMSPIEL is een leuke voorstelling van ongeveer een uur waarin jong en oud kunnen kennismaken met het beroemde verhaal van Esther en Mordechai. In dit verhaal weten Esther en Mordechai hun volk te behoeden voor de boze plannen van Haman. Purim wordt in maart gevierd door het Joodse volk en het verhaal van Esther die koningin wordt aan het Perzische hof wordt dan voorgelezen.

In deze voorstelling vertel ik het verhaal van Esther en Mordechai aan mijn buikspreekpop Kareltje die vol belangstelling luistert. De vertelling wordt gespeeld  met mijn handpoppen die verder op deze pagina worden voorgesteld. Het vertellen van het verhaal aan Kareltje en het spel met mijn handpoppen wisselen elkaar op een leuke manier af.  Humor en Spanning wisselen elkaar af. Snoepjes worden uitgedeeld tijdens de voorstelling (desgewenst kosher). 
De hoofdrollen:
Koning Ahasveros
Mordechai
Esther
Haman
Hegai, de dienaar van de koning
Adish en Arman, lijwachten van de Koning
Korte omschrijving van het verhaal
Hier is een fragment uit het Poerimspiel met de handpoppen. Mordechai weigert te buigen voor  de verstokte Haman.
Het verhaal van Esther is beschreven in de Joodse feestrollen die ook zijn opgenomen in de Bijbel

Koning Ahasveros heeft geen vrouw meer en geeft Hegai zijn dienaar opdracht om een of meer jonge meisjes te zoeken in het Perzische Rijk. Een van die meisjes zal zijn vrouw worden.

Hegai vindt Esther en Mordechai en hij neemt Esther mee, want Esther is een heel mooi meisje. Mordechai moet afscheid nemen van zijn pleegdochter en waarschuwt haar om goed op te passen.

Als Koning Ahasveros Esther ziet is hij helemaal verliefd. Hij maakt haar tot Koningin en kondigt ter ere van Esther een groot feest af.

Als Hegai eindelijk wil uitrusten komt Mordechai hem in paniek vertellen dat het leven van de koning in gevaar is. Er zijn 2 boze mannen die de koning willen vermoorden. Hegai is erg dankbaar en de moordaanslag wordt verijdeld en de daders gestraft.

Koning Ahasveros stelt Haman voor aan Hegai, Haman heeft een belangrijke functie gekregen en als Haman langsloopt moet iedereen in de buurt voor hem buigen. Dit doet Hegai dan maar met tegenzijn.

Als Haman Mordechai ontmoet wil deze niet voor hem buigen, Mordechai wil niet buigen voor een mens. Als Mordechai weg is eist Haman van Hegai dat hij vertelt wie Mordechai is. Als Hegai vertelt dat Mordechai uit het Joodse volk komt wordt Haman woedend.  Hij wil Mordechai doden en het hele Joodse volk erbij.

Als Mordechai hiervan hoort komt hij bij Esther en smeekt haar om bij de  koning voor hun volk te pleiten. Zomaar ongevraagd bij de koning komen is echter niet gepast en Esther kan daarvoor gestraft worden, misschien wel met de dood.  Esther en Mordechai zillen eerst 3 dagen bidden en vasten met het hele Joodse volk.

Esther komt bij de Koning (de lijfwachten waarschuwen haar dat het verkeerd kan aflopen) maar de koning ontvangt haar vriendelijk en wil haar geven al wat ze wenst. Esther wil dat de Koning samen met haar en Haman een maaltijd gebruikt

De volgende nacht kan de Koning niet slapen en vraagt Hegai om een verhaal voor te lezen. Hegai leest over hoe Mordechai het leven van de koning heeft gered en de Koning beseft dat hij Mordechai nooit een beloning heeft gegeven. Op dat moment komt Haman binnen om te vragen om de dood van Mordechai en zijn volk. Koning Ahasveros geeft aan Haman echter het bevel om Mordechai eer te bewijzen en te belonen.

Als Haman dan met Esther en Mordechai aan de maaltijd zit uit Esther haar wens aan de koning. Dat haar volk wordt gespaard en de bedenker  van dat boze plan wordt gestraft. Haman wordt heel erg bang en smeekt de koningin om zijn leven. Dat helpt niet. Haman wordt meegenomen door de lijfwacht en Esther, de koning en Mordechai en Hegai vieren feest


Buikspreekpop kopen?
Klik hier!